Vyrobte si vlastní 3D záložku do knihy

3D záložka do knihy ve tvaru sýra
- 1 minuta čtení

Co budeme dělat:

Navrhnete a vytisknete si originální 3D záložku do knihy. Budete používat základní tvary jako jsou obdélník, trojúhelník a válec, abyste vytvořili vlastní design. Poté exportujeme model a připravíme GCODE pro tiskárnu v programu PrusaSlicer.

Jak na to:

  1. Základní tvar záložky: Začněte s vytvořením základního tvaru vaší záložky. Vyberte si například obdélník jako hlavní tvar záložky.
  2. Přidání dalších tvarů: Nyní přidejte další tvary, jako jsou trojúhelníky nebo válce, které můžete použít pro vytvoření designových prvků nebo dekorací.
  3. Personalizace: Použijte nástroj pro text a přidejte na záložku jméno, oblíbený citát nebo jiný text, který by záložku dělal osobitější.
  4. Úprava rozměrů: Aby byla záložka praktická a dobře se vešla do knihy, udržte rozměry zhruba 15 cm na délku, 5 cm na šířku a 0.3 cm na tloušťku.
  5. Dokončení a kontrola: Ujistěte se, že všechny prvky jsou správně spojeny a že záložka je pevná. Zaoblete ostré hrany pro bezpečnější a estetičtější vzhled.

Příklad:

Můžete vytvořit záložku ve tvaru "sýrového plátku" s dírami. Použijte obdélník jako základní tvar a pomocí kruhů (válců) vytvořte díry, které imitují díry v sýru. Tento design nejenže vypadá zajímavě, ale je také skvělým způsobem, jak si procvičit používání různých tvarů ve Thinkercadu.
Můj příklad: https://www.tinkercad.com/things/0jutPYi6cWI-ukol-zalozka-do-knizky-pavel/edit?sharecode=k6d_dSAkIcHDVTj6e7K67qiyIywk41ghBazejzuMaLg

Export modelu z Thinkercadu

  1. Dokončete svůj model: Až budete s vaším modelem spokojeni, je čas ho uložit ve formátu, který můžete použít pro 3D tisk.
  2. Exportujte soubor: V Thinkercadu najdete tlačítko „Export“ v horní části obrazovky, když jste ve vašem projektu. Klikněte na toto tlačítko.
  3. Vyberte formát souboru: Můžete vybrat buď 'STL', který je běžně používaný pro 3D tisk, nebo 'OBJ', pokud to váš projekt vyžaduje. Oba tyto formáty jsou kompatibilní s PrusaSlicerem.
  4. Stáhněte soubor do počítače: Po výběru formátu se soubor stáhne do vašeho počítače. Uložte ho na místo, kde ho snadno najdete, například na plochu nebo do složky 'Stažené soubory'.

Příprava souboru pro tisk v PrusaSliceru

  1. Otevřete PrusaSlicer: Spusťte PrusaSlicer na vašem počítači. Pokud program ještě nemáte, můžete ho zdarma stáhnout z webové stránky Prusa (https://www.prusa3d.com/cs/stranka/prusaslicer_424/).
  2. Importujte model: V PrusaSliceru klikněte na tlačítko „Add“ (Přidat) nebo „Import“ (Importovat) a vyhledejte soubor STL nebo OBJ, který jste si předtím stáhli do počítače.
  3. Upravte model: Po importu se ujistěte, že model je správně orientován a přizpůsoben pro tisk. Zde můžete změnit velikost, umístění a orientaci modelu podle potřeby.
Nyní jste připraveni pokračovat v nastavení PrusaSliceru, kde vyberete materiál PETG, nastavíte velikost a generujete G-code pro tisk. Hodně štěstí!